Monday, 2 February 2015

KEK COKLAT KARAMEL SKBP

Kek coklat karamel  SKBP :

Bahan Karamel :
1. 2 sudu besar gula pasir ditabur dalam loyang
2. Buka api perlahan dan buat gula hangus atas dapur
3. Bahan A :
● 1 cawan @ 1 sachet SKBP
● 1 cawan susu pekat manis
● 1 sudu teh esen vanilla
● 3 biji kuning telur
● 2 biji telur (putih dan kuning)
4. Kacau perlahan bahan A dan pastikan jangan berbuih. Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
5. Kukus selama 15 minit.Jangan terlampau keras,nanti tak boleh sebati dengan kek coklat.

Bahan untuk kek coklat :
Bahan A :
● 1 cawan serbuk koko
● 1 cawan gula pasir + (1 cawan gula perang atau 1/2 cawan susu pekat)
● 1 cawan @ 1 sachet SKBP
● 1 cawan minyak masak

Bahan B :
● 1 1/2 cawan tepung gandum
● 1 sudu teh soda bikarbonat
● 1 sudu teh baking powder
● 1 sudu teh esen vanilla
● 3 biji telur (A)

Cara-cara :
1. Masak bahan A dalam periuk sampai sebati. Kemudian sejukkan.
2. Pukul telur sampai betul2 kembang (lebih kurang 5 minit +++) kemudian masukkan bahan A tadi.
3. Masukkan esen vanilla. Pukul sampai sebati.
4. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit.(seelok-eloknya tepung,soda bikarbonat & baking powder diayak bersama terlebih dahulu.) Kacau sebati selama 5 minit +++.
5. Masukkan adunan dalam loyang yang berisi karamel tadi dan tutup permukaan kek dengan kertas foil. Pastikan wap air tidak boleh masuk dalam adunan.
6. Kukus selama 1 jam 10 minit dengan api sederhana. (Pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu) Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa.

Puan Sidah Omar
01117934898

No comments:

Post a Comment