Monday 2 February 2015

Ikan Haruan gulai berempah Terengganu SKbp

Ikan haruan gulai berempah TRG + SKBP :

1 kg ikan haruan
2 sudu besar remph cap bunga Ros
2 sudu kecil rempah masak cap bunga Ros
2 schet SKBP ( jadikn 2 mug susu)
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
2 senduk kecil cili boh
2 sudu besar kerisik
Rempah 4 sekawan (bunga lawan,bunga cengkih,kayu manis,buah pelaga)
1 keping asam kping
Seikat kecil daun kesom
Sehelai daun pandan,sedikit gula melaka, garam secukup rasa

Cara2 :
1. Siang dan bersihkan ikan haruan. Potong ikut suka.
2. Tuangkan sedikit minyak ke dalam periuk
3. Tumiskan rempah 4 sekawan
4. Masukkan bawang putih,bawang  merah,lengkuas,halia yg telah dikisar halus
5. Kacau sehingga naik bau
6. Masukkan cili boh dan kacau sehgga pcah minyak
7. Masukkan 2 jenis rempah yg dbncuh dgn sedikit air, brsama kerisik
7. Masukkan daun pandan yg dipotong 3, kacau rata2
8. Kalau trlalu kering, masukkan 1 cwn air
9. Masukkn pula ikan hruan, diikuti pula SKBP & gula melaka
10.Kacau perlahan2 & masukkan asam keping & daun kesom.
11. Suaikan rasa...blh diangkat

Pn Sidah Omar

No comments:

Post a Comment