Tuesday 2 December 2014

Resepi BERGEDIL

Resepi  Bergedil HKcc 

Bahan  A
biji Kentang
Keping isi dada ayam 
Daun bawang/sup
Bawang merah

Bahan B 
Kayu Manis 
Jintan Manis 
Lada hitam

Bahan  C
Garam 
Tepung gandum 
Telur
Minyak masak

Cara masak
Rebus ubi kentang sampai empuk kemudian  lenyek.[masukkan  garam  semasa  Merebus]
Tumbuk dada ayam mentah[JANGAN  REBUS]
Tumbuk bahan B dan bawang  merah sampai  lumat.
Potong daun bawang/sup[rincik halus]

Gaulkan sebati kesemua bahan tadi bersama  tepung gandum.[JANGAN banyak tepung nnt  keras..agak2 jer asal boleh membentuk]

Pecahkan telur sebagai element utk menyalut  selepas membentuk bulat.

Lepas tu panaskan minyak.Then goreng..agak2  masak angkat ler..

No comments:

Post a Comment