Puding Roti SKBP bersama Sos Kastard
Bahan2 untuk Puding
5 keping roti putih
1 tin susu cair
5 sudu besar gula
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1 sachet skbp
Bahan2 sos kastard
2 cawan susu full cream
2 sudu besar gula
2 sudu besar tepung kastard
Cara-caranya
1) gris loyang dengan sedikit mentega
2) susun roti yang dicarik2 didalam loyang tadi
3)tuang susu cair dalam loyang,rendam roti selama 15min
4)masukkan gula,telur,esen vanila dan skbp kedalam blender. Blend sehingga kembang.
5)kemudian masukkan adunan ke dalam loyang yg berisi roti tadi dan gaul rata.
6) bakar pada suhu 200°c dalam masa 30-40min. Boleh juga dikukus selama 1jam 30min atau sehingga masak.
Cara membuat sos
1) masukkan susu, gula, esen vanila dan tepung kastard ke dalam periuk
2) masak dengan api kecil, sentiasa kacau sehingga sedikit kental
3)tutup api dan sejukkan sos
4)puding roti siap dimasak, sejukkan sebentar dan boleh dihidangkan bersama sos kastard td.
Selamat mencuba😊
By
D'dapo Ummi Ema
0137771135
No comments:
Post a Comment