Monday, 2 February 2015

Kek Marble SKBP

Kek Marble SKBP :

Bahan A :
▪ 250 g butter
▪ 230 g gula castor
▪ 2 sudu kecil ovalette
▪ 1 sudu kecil esen vanilla
▪ 4 biji telur (gred A)

Bahan B :
▪ 50 g susu pekat
▪ 1/2 cawan @ 1 sachet SKBP

Bahan C :
▪ 250 g tepung gandum
▪ 1 sudu teh baking powder

Bahan D :
▪ Pewarna merah
▪ Pewarna hijau
#Filling/perasa adalah mengikut citarasa masing-masing

Cara-cara :
1. Pukul butter,gula castor,ovalette dan esen vanilla terlebih dahulu sampai sebati. Kemudian masukkan telur dan pukul semula.
2. Masukkan bahan B ke dalam adunan tadi. Kemudian pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan bahan C  yang telah diayak bersama sedikit demi sedikit ke dalam adunan
4. Pukul hingga nampak kembang dan gebu
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian dan titiskan pewarna merah dan pewarna hijau
6. Alaskan loyang dengan kertas minyak.
7. Ambil satu senduk adunan berwarna merah dan letakkan di tengah-tengah loyang tadi
8. Ambil satu senduk adunan berwarna hijau pula dan tindihkan di atas adunan yang berwarna merah tadi di dalam loyang
9. Ulang langkah 7 & langkah 8 sehingga adunan habis
10. Ambil batang lidi sate dan lorekkan corak yang digemari
11. Tutup permukaan kek dengan kertas foil.Pastikan wap air tidak boleh masuk dalam adunan.
12. Kukus selama 50 minit dengan api sederhana (pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu)

Pn Sidah Omar

No comments:

Post a Comment