Nak resepi beef steak ya..
Daging 500grm..
bakar heat 200 api atas bawah 10minit sahaja[medium well]
mudah sahaja bahan2nya..
tak perlu pakai tepung jagung utk pekatkan kuah..hanya guna susu cair setengah cawan..
bahan2 A
15biji lada hitam
3ulas bawang merah
1ulas bawang putih
halia seinci
Bahan B
kicap manis
sos cili
sos tiram
susu cair
butter/marjerin[nak sedap guna butter]
1Kiub ayam Knorr
Bahan C
setengah biji tomato
Daun bawang/sup
cara masak:
tumbuk bahan A.Jangan nak cepat jer guna blender..aip takmo2..bina muscle lengan anda dengan menumbuk yer..
Panaskan kuali dan masukkan butter..biar naik bau wangi.Tumis bahan A. Kacau hingga naik bau wangi bukan bau hangit yer..
then masukkan bahan B..Kacau biar sebati dan kelihatan pekat..masukkan susu pekat berperingkat supaya pekat kuah..tutup api then masukkan bahan C..
boleh makan dah..
Utk hiasan boleh buat baked potato/mashed potato..makcik tak suka sbb HEAVY PROTEIN..maka makcik lebih suka Tomato/kubis bunga/bronkoli/carrot..
Masa celur sayuran neh korang jangan lupa letak garam dlm air tuh..
Petua nak daging lembut?
Korang sebelum bakar sila ambik anak lesung tumbuk daging tersebut sampai urat daging tidak kelihatan..then bakar..
Nak daging sedap?
Daging batang pinang der..pastu sblm bakar..peram dengan garam dulu dlm 20minit baru daging merelai..
No comments:
Post a Comment