Pages

Monday, 22 December 2014

Daging SIMPLE Black pepper

Nak resepi beef steak ya..

Daging 500grm..
bakar heat 200 api atas bawah 10minit sahaja[medium well]

mudah sahaja bahan2nya..
tak perlu pakai tepung jagung utk pekatkan kuah..hanya guna susu cair setengah cawan..

bahan2 A
15biji lada hitam
3ulas bawang merah
1ulas bawang putih
halia seinci

Bahan B
kicap manis
sos cili
sos tiram
susu cair
butter/marjerin[nak sedap guna butter]
1Kiub ayam Knorr

Bahan C
setengah biji tomato
Daun bawang/sup

cara masak:
tumbuk bahan A.Jangan nak cepat jer guna blender..aip takmo2..bina muscle lengan anda dengan menumbuk yer..

Panaskan kuali dan masukkan butter..biar naik bau wangi.Tumis bahan A. Kacau hingga naik bau wangi bukan bau hangit yer..
then masukkan bahan B..Kacau biar sebati dan kelihatan pekat..masukkan susu pekat berperingkat supaya pekat kuah..tutup api then masukkan bahan C..

boleh makan dah..

Utk hiasan boleh buat baked potato/mashed  potato..makcik  tak suka sbb HEAVY PROTEIN..maka makcik lebih suka Tomato/kubis bunga/bronkoli/carrot..

Masa celur sayuran neh korang jangan lupa  letak garam dlm air tuh..

Petua nak daging lembut?
Korang sebelum bakar sila ambik anak lesung  tumbuk daging tersebut sampai urat  daging  tidak kelihatan..then bakar..

Nak daging sedap?
Daging batang pinang der..pastu  sblm bakar..peram dengan garam dulu dlm  20minit  baru daging merelai..

No comments:

Post a Comment